Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.24

Tudja Tarján...

Tudja Tarján utazóközönsége, hogy itt vagyok... Amikor kilenc körül a sötétben előgurul a fekete semmiből az a késői vonat, minden utazó, persze a józanabbja jobban de láthatja a kihalt városban, hogy a "Jóska" emeletén még viljágos van. Próba van még... Már elcsendesedett a városban a köldökbámuló egykedvűség, a reménytelenség, a bizakodás... minden.

Alszik lassan a délelőtti buszmegálló sztárja a kismama, falnak fordul a Pécskő utcai órás, a Macdonalds, a kihalt buszpályaudvar.. Csendesen szunyókál a bárszéken a panzió pincére, a fekete kutya a Nemzeti bisztró küszöbénél... a büdös hugyszag a vasúti átjáróban, a falfelirat fenn a síneknél..."edit ribanc"... csend, lámpafény, hideg, örömtelenség....Tarján.

Fáklya a nógrádi éjszakában a Műv Ház. Világít a szellem, a neon, Tersánszky, Gyuriska, Csernák, Albert... Lenin se jobban.0

Összeesküdve a jóra, a vígasztalóra, örömre.... Rábszélni a reményre, a könnyedségre...hogy sikerülhet minden, csak hinni kell, akarni, mint Kakuk.. Soha fel nem tenni a kezet, mindig kivágni a rezet, könnyedén átugrani a bajt, nézni a vakítóan fényes jövőbe... ha semminek nincs kontúrja akkor is, a fényesség a fontos.. Mint az a sokszor mondott alagút... Itt a tarjáni főtéren ücsörögve, pislogva a sötétbe, felszegve afejem, keresni az alagutat, a végén a fényt...és slussz. Csingiék is leoltják lassan a villanyt, hazamennek a legények.

Nincs tovább alagút, nincs a végén fényesség se... Ki kell húzni valahogy reggelig. Itt a téren ülve, az állomáson a lámpaoszlopot ölelve, a busz kormányára borulva, otthon, a rendelőben...mindegy. ki kell húzni. Mert jön nemsoká... aki kihúzza, hajnaltájt fázni fog, éhesen, szájszaggal, vacakul ébred. De meglátja, hogy a Jóskában újraindul minden.  Tele reménnyel nekilódulunk majd.... Hátha nekünk sikerül..

Ki lehet edit a ribanc...? Csupa titok tarján, az éjszaka, a jóska....csupa titok.

"Mindig, mindennek jó a vége! Ha mégsem jó, akkor az még nem a vége..."                      /S.tarján. 2015.10.23./